Presentatie De Kindertelefoon

Nieuwsarchief

Voedselbankactie

Vanaf zaterdag 8 december doet onze school weer mee aan de voedselbank actie van RTV Drenthe. In de week van 10 december staan er in het “centrum”, op het podium, kratten waar u de goederen kunt inleveren. We hopen weer een grote hoeveelheid producten te kunnen aanbieden bij de studio van RTV Drenthe. Het boodschappenlijstje van de voedselbank ziet u hiernaast afgebeeld. In dezelfde periode zamelen andere regionale omroepen goederen en geld in voor de voedselbanken in hun eigen gebied.

Nieuwe directeur

Claudia van der Wal zal per 1 februari 2019 de nieuwe directeur van 't Spectrum worden. Na de kerstvakantie zal ze al 1 dagdeel per week aanwezig zijn.

Claudia heeft de afgelopen jaren gewerkt als leerkracht, intern begeleider en waarnemend directeur bij scholen in Zevenhuizen en Marum. 

Jantje Beton Actie

Er zijn maar liefst 629 lootjes verkocht en dit heeft een bedrag opgeleverd van € 1.887,00. Onze school krijgt € 943,50 euro. Dit geld komt ten goede aan het opknappen van het schoolplein.

We willen al onze leerlingen en iedereen die 1 of meerdere lootjes heeft gekocht hartelijk bedanken.

 

Schoolfruit

Dit schooljaar doet onze school ook weer mee met het Europese schoolfruit en groente.

Vanaf week 46 3 porties per week in de periode 12 november 2018 tot en met 19 april 2019

Juf Marian Bakker 25 jaar in dienst

Juf Marian is vandaag 27 september 25 jaar in dienst. Haar collega's verrassten haar vanochtend met slingers en de klas werd versierd. De kinderen die haar nu als juf hebben en de kinderen die haar als juf hebben  gehad maakten een mooie tekening. Van alle tekeningen is een boek gemaakt en dit werd haar door de collega's aangeboden. Marian was blij verrast. De kinderen in haar klas hadden ook allemaal  een roos voor haar. Vanmiddag hebben de collega's nog een verrassing voor haar in petto.


Groepen 1 t/m 3 rijden paard
Klik hier voor de foto's

Groep 2 op bezoek bij groep 3

Vandaag, 16 juli, is groep 2 bij groep 3 op bezoek geweest.


Wat leer je allemaal in groep 3?


Klik hier voor de foto's.

Peize in beweging, PiB, organiseert eerste groep 3 t/m 8 beweegmiddag
De foto's zijn hier te vinden

Groep 6 loomt
De foto's zijn hier te vinden

Peize in beweging, PiB, organiseert eerste kleuter beweegmiddag
De foto's zijn hier te vinden

Nationale modderdag 29 juni 2018 (Kleuters)

'Waar en wanneer is er nog ruimte om te spelen in de natuur? Te ervaren hoe je een steen kunt keilen over het water? Hoe het is om slootje te springen of in een boom te klimmen? In onze huidige samenleving gebeurt het ontdekken van de wereld steeds vaker virtueel: via televisie, games, tablets en smartphones.

En dat, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Met ModderDag zetten we het spelen in de natuur op de agenda. Omdat het leerzaam en leuk is!' (IVN).


Vies worden mag op ModderDag!

Bekijk hier de foto's.

De groepen 5 en 6 maken Live Animatie

In deze workshop hebben de kinderen 21 juni naar aanleiding van het verhaal ‘Rood Rood Roodkapje’ van Edward van de Vendel een videovoorstelling gemaakt door middel van live animatie. Live animatie kan omschreven worden als moderne poppenkast. Er worden figuren en objecten bewogen voor de camera. Deze beelden worden ter plekke geprojecteerd. Je kijkt dus live mee naar hoe de film wordt gemaakt.


De foto's zijn hier te vinden.

Groep 8 voetbalt in Altena

Afgelopen woensdag (20 juni) was weer het jaarlijkse voetbaltoernooi te Altena georganiseerd. De teams bestaan zoals ieder jaar uit de leerlingen van groep 8 tegen de ouders/verzorgers van de kinderen en de leerkrachten. De klas had meer spelers dan de leerkrachten en ouders dus is de klas in tweeën gesplitst dus de ene helft van de klas speelde de eerste helft en de andere helft van de klas de tweede helft. Beide speelhelften bestonden uit 15 min. Met een korte pauze ertussen Het was een spannende wedstrijd en de teams waren erg aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk moesten beide teams penalty’s nemen toen de eindstand gelijk was. Voor het team van groep 8 keepte Luna en voor de ouders en leerkrachten Evert (vriend van Juf Cindy) en uiteindelijk keepte juf Cindy zelf ook een aantal penalty’s. De uitslag zelf was na de eerste paar penalty’s nog steeds gelijk dus hebben we nog een extra ronde penalty’s gedaan. Uiteindelijk heeft groep 8 gewonnen maar de leerkrachten en ouders hebben ook goed hun best gedaan en goed gespeeld!


Namens Groep 8

Elisa & Maureen


Klik hier voor de foto's.

Nieuwe foto's

Er staan weer nieuwe fotoalbums op de site. Ook zijn er in sommige albums nieuwe foto's toegevoegd.


Klik hier om ze te bekijken

Schoolreizen

De schoolreizen zijn weer achter de rug. We hebben heel veel plezier gehad!!

De foto's zijn hier te vinden

Joricke Jaspers van reclamebureau 1609bold heeft maandagmorgen, 11 juni, bij ons de Op Fietse Award uitgereikt. Wij zijn een van de negen scholen die meedingt naar de titel ‘Drentse Fietsschool van het Jaar’. Hiervoor hebben we het afgelopen jaar erg ons best gedaan. Zoals de gepimpte fietsen en verkeerslessen. Of het voldoende is voor de titel is nog even afwachten, aan het eind van deze week worden de drie finalisten bekend die 6 juli in Emmen van Kjeld Nuis te horen krijgen of ze Drentse Fietsschool van het Jaar zijn geworden.

Op Fietse Award uitgereikt

Sportdag

Donderdag 7 juni was er weer de jaarlijkse sportdag.

 

Op een zonovergoten sportveld hebben de leerlingen van de groepen 1 t/m 8 een fantastische sportdag gehad. Ze hebben zich erg ingezet voor de atletiekonderdelen en het trefbaltoernooi. De American Footbal clinic was een groot succes.

 

De kleuters deden dit jaar weer voor het eerst mee aan de sportdag met heuse sportoefeningen

 

Kijk hier voor de foto's


Opbrengst Sponsorloop

De kinderen hebben het prachtige bedrag van € 5.527,72 bijeengelopen tijdens de Koningsspelen.

 Een deel van het geld van onze school wordt geschonken aan het Wereld Natuur Fonds, en een deel gaat in het potje voor het groene-/ beweegplein.

IVN-Peize krijgt de opbrengst van De Eskampen geschonken. Namens  het IVN vertelde Yolanda dat er zeer waarschijnlijk insectenhotels van aangeschaft gaan worden.


Boekenruilbeurs

Woensdag 6 juni heeft de jaarlijkse boekenruilbeurs plaatsgevonden. De kinderen vinden het altijd een feest om zomaar door de school te mogen lopen, in alle klassen te komen en bovendien zomaar tien boeken te mogen ruilen. Net als vorige jaren waren er ook wat afgeschreven boeken van de bibliotheek beschikbaar. Voor veel kinderen is de boekenruilbeurs een stimulans om weer eens (meer) te gaan lezen. En daar doen we het voor!klik hier voor een inpressie

Muziekworkshop van Ernesto Arrendell voor de groepen 7 en 8

Maandag 4 juni kwam Ernesto Arrendell (nog getoerd met Ad Visser) bij ons op school om een workshop aan de groepen 7 en 8 te geven. De leerlingen vormden uiteindelijk een orkest en maakten zelf ritmische muziek.


KLik hier voor de foto's en de filmpjes

Groepen 3 en 4, rondje om de brink in Roden

Woensdag, 30 mei, zijn de groepen 3 en 4 naar Roden geweest. Rond de brink in Roden zijn vier leuke, leerzame locaties, waar we een bezoekje aan hebben gebracht.

Op alle locaties zijn vrijwilligers, die uitleg geven over de plek en hoe het er vroeger uitzag.

We zijn in het speelgoedmuseum, havezathe Mensinge, de Catharinakerk en het Scheepstra Kabinet geweest. Na 25 minuten werd er gewisseld van locatie.

Alle kinderen vonden het erg leuk en waren regelmatig zeer onder indruk van wat er werd verteld. In het speelgoed museum kun je achter op het pleintje lekker spelen met fietsen van vroeger of een rondje in de draaimolen maken. Het zijn locaties waar je vaak langs komt, maar niet zo vaak naar binnen gaat. Veel kinderen willen nog wel eens naar de mooie plekjes rond de brink in Roden. Een ideetje voor een uitstapje? Lekker dichtbij!

Al met al een geslaagde ochtend en dank aan alle ouders, die mee waren of om te rijden en te brengen en te halen.

Klik hier voor de foto's

Groepen 7 bakken scones

De afgelopen week hebben de leerlingen van groep 7 scones gebakken. Ze zijn allemaal erg (smakelijk) gelukt.

Dank aan de ouders die geholpen hebben.


Foto’s zijn hier te vinden.


Raps 'n Taps voor de groepen 7 en 8

Afgelopen woensdag, 23 mei, hadden onze groepen 7 en 8 de voorstelling Raps 'n Taps


RAPS ’N TAPS is een performance voor een rapper en een danseres en wordt ingeleid met een klapworkshop met beatbox.

Maple Swank is een super energiek duo, ontstaan vanuit de magische ontmoeting tussen rap en tapdance. Andy (rap) en Janice (tap¬dance) nemen het publiek mee op een onvergetelijke reis langs rap, zang, tapdans, beatbox en FUN! Ze willen het publiek laten zien hoe makkelijk muziek gemaakt kan worden met alleen gebruik van FANTASIE!

De voorstelling RAPS ’N TAPS is een samensmelting van muziek en dans.


Klik hier voor de foto's

Voorstelling Kanoet voor de groepen 3, 4 en 5

Afgelopen woensdag, 23 mei, hadden de leerlingen uit de groepen 3, 4 en 5 een voorstelling over een Kanoet.


Kanoet is een coproductie van Stichting Pier21 met Garage TDI. In samenwerking met organisaties uit de wereld van de natuur en natuureducatie.

Een prachtige voorstelling die ervoor zorgt dat kinderen met andere ogen naar de natuur kijken. Acteur Theo Smedes, bekend van de jeugdtheatervoorstelling Tomke, speelt de rol van Mient. Een jongen wiens vader onderzoek doet naar wadvogels en die ervan droomt zelf te kunnen vliegen. Het decor bestaat onder andere uit een grote verzameling opgezette vogels die voorkomen in het Waddengebied en de hele wereld over vliegen. Zoals de kanoet, rotgans, drieteenstrandloper, rosse grutto en lepelaar. De kinderen leren over het wonderlijke gedrag van wadvogels, de connectie van ons waddengebied met Afrika en Siberië en de samenhang tussen verschillende ecosystemen. En over de kracht om op eigen vleugels je weg te vinden.


De ‘digitale rol’ van de vader wordt gespeeld door een echte professor, Theunis Piersma, hoogleraar trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Openbare basisschool 't Spectrum mag zich vanaf 25 april 2018 gezonde school noemen

Onze school heeft het vignet Gezonde School behaald!! Met het vignet Gezonde School laten wij zien dat onze school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. Het team is super trots op dit behaalde resultaat!

 

Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.

 

Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Wilt u meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl.

 

Vanaf volgende week is onze school te vinden in het Overzicht Gezonde Scholen.

 

Isocial, theatervoorstelling voor de groepen 7 en 8

iSocial vertelt het verhaal van drie jongeren die hun weg proberen te vinden in de wereld van internet en sociale media. Jongeren worden dagelijks verleid om hun hele leven bloot te geven op het internet. Online op de computer én op hun telefoon houden ze via Instagram, Facebook en Twitter de hele wereld op de hoogte.


Een toneelstuk in de klas over de spannende kanten maar ook de gevaren die internet en sociale media met zich meebrengen. In de vertrouwde omgeving van het klaslokaal worden de leerlingen uitgedaagd na te denken over de thema’s van de voorstelling: cyberpesten, vriendschap, social media, privacy, intimiteit, identiteit en grenzen stellen.


Na de voorstelling vindt onder leiding van de acteurs een nabespreking plaats waarin aan de hand van stellingen en interactief theater de thema’s besproken worden en inzichtelijk worden gemaakt. Hierdoor worden de jongeren aan het denken gezet over de manier waarop ze met internet, sociale media en hun eigen grenzen willen omgaan.


Klik hier voor de foto's en de filmpjes

Koningspelen, DSTV sponsorloop

Sinds 2013 wordt door leerlingen van beide Peizer basisscholen op de dag van de Koningsspelen aan een door de DSTV loopgroep georganiseerde sponsorloop deelgenomen. Veel leerlingen waren ook vandaag weer in het oranje of rood-wit-blauw gekleed of geschminkt om zo nog flitsender hun rondjes te lopen. Terwijl de temperatuur al naar de 25 graden opliep werd er door de jongens en meiden als warming-up eerst nog even, op het Koningsspelen lied ‘Fit lala’, gedanst. Dit jaar was de eer aan Sophie en Yolanda van IVN-Peize om het startschot te lossen.

De opbrengst van de leerlingen van ’t Spectrum wordt verdeeld over de groene inrichting van het plein en het WNF. Ook dit jaar werd er weer in drie groepen gestart, de groepen 1/2 liepen 5 minuten, 3/4/5 renden 7,5 minuten en de oudste groepen liepen, i.v.m. de hoge temperaturen, 10 minuten lang hun rondjes. (met dank aan ditispeize.nl)Klik hier voor de foto's en filmpjes.

Groep 7, 7 van 6/7 en 8 dodehoekproject

De dode hoek bij vrachtwagens, LEVENS GEVAARLIJK!!


Vandaag, 19 april, kregen de leerlingen van Corinna, een ervaren internationaal vrachtwagenchauffeur, les over de dode hoek.


Het was een leuke, zeer leerzame les.


Bekijk hier de foto's

Groep 6 en 6 van 6/7 bakt cupcakes

Groep 6 en 6 van 6/7 hebben op woensdag 18 april en donderdag 19 april cupcakes versierd.


De kinderen zijn erg trots op hun resultaten.


Hierbij een indruk van deze leuke activiteit en de prachtige creaties.


Hulpouders bedankt!


Groep 7 en 7 van 6/7 bezoekt het Drents Archief in Assen

Afgelopen dinsdag, 17 februari, heeft groep 7 het Drents Archief bezocht. We werden in 2 groepen verdeeld. De ene groep ging eerst naar het Archief en speelde daar operatie Sigismund en de andere groep ging eerst naar het grootste poppenhuis van Nederland. Daarna werd er gewisseld.


Bij operatie Sigismund moesten de leerlingen in de kelders van het archief op zoek naar aanwijzingen en puzzelstukjes op de modernste technologie. Uiteindelijke kwamen ze tot de ontknoping van het raadsel.


In het poppenhuis woons de familie Van Lier. Het hoofd van het gezin was belasting ontvanger. Vanuit dit personage van 250 jaar geleden ontdekten de leerlingen hoe de wereld er toen uit zag. Zo was je regelmatig wassen levensgevaarlijk en elektriciteit bestond nog niet.


Bekijk hier de foto's

Bezoek Nienoord groep 5, 6 en 6 van groep 6/7

Geheel in stijl luidden ‘Anna van Ewsum en haar man Georg Wilhelm’ op woensdag 28 maart jl. de start van het erfgoededucatie-project 'Een Portret van Anna' van Museum Nienoord bij ons op school in.

Om de werkbrieven te overhandigen bezochten de graaf en gravin ’t Spectrum. Enkele eeuwen liggen tussen het leven van Anna en die van de leerlingen, maar Anna’s verhaal overbrugt moeiteloos die tijd. Op speelse wijze worden de verschillen tussen de generaties door de graaf en gravin besproken met de groep. Gastdocenten van het museum hebben bij ons een les verzorgd en deze week (17 april) hebben de kinderen zelf het landgoed bekeken en een rondleiding gehad.

Ze verdiepen zich in de geschiedenis en cultuur van de borg, de schelpengrot en de poort. Museum Nienoord biedt hiermee een originele doe-en-denk gelegenheid: geschiedenis wordt veel leuker wanneer je die niet alleen moet leren, maar ook kunt beleven.


Bekijk hier de foto's

Verkeersweek 2018, met o.a. gepimpte fietsen

De verkeersweek was een groot succes. Alle leerlingen van groep 7 zijn geslaagd voor hun verkeersexamens.

Afgelopen vrijdag, 13 april, was de grote fietsencontrole, dat was wel even spannend.

Afgelopen maandag mochten de leerlingen hun weekopdrachten laten zien, hun gepimpte fiets. De 3 winnaars hebben een setje lichtjes gekregen.


Klik hier voor de foto's

Leesvirus groepen 5 en 6

Vanaf februari zijn groep 5 en 6 besmet geraakt door het leesvirus. Tien boeken waren beschikbaar gesteld door de bibliotheek. Iedere week moest er een opdracht worden gemaakt betrekking hebbend op een van de boeken. Hiervoor konden punten worden gehaald. Het doel dat kinderen werden aan gezet tot lezen is gehaald. Leuke variatie aan boeken, vooral “meester kikker” en “ de blote billenbijter” waren favoriet.

Afgelopen vrijdag was de feestelijke afsluiting van het leesvirus. Deze vond plaats in Norg. De kinderen hebben een voorstelling gezien van goochelaar Jan, die wel raad wist met al die virussen. Al met al een geslaagd project.


Klik hier voor de foto's

KAMPIOEN !!!

Jongens. Schoolvoetbaltoernooi scholen Noordenveld

Het jongensteam bestaande uit leerlingen van groep 7 en 8 zijn door naar de volgende ronde de regiofinale op 16 mei Met een overduidelijke 6-0 wonnen ze de laatste wedstrijd van de Eskampen. Door deze overwinning mogen ze op 16 mei op het provinciaal toernooi de Noordenveldse eer verdedigen. Coach Bert van Zonneveld kon beschikken over deze mannen; Yanniek, Robbert, Stijn, Liam, Karst, Mels, Marcel, Petrick, Len, Lucca, Maarten, David en Tristan.

Tweede plek voor ons meisjes team

Dinsdagavond speelden de meiden van ’t Spectrum het schoolvoetbaltoernooi bij VV Nieuw-Roden. Met twee teams vol talent en gezelligheid gingen ze de sportieve strijd aan. Er werden goede zaken gedaan waardoor ’t Spectrum uiteindelijk in een zinderende finale tegen de Hekakker terecht kwam. Ondanks mooie reddingen van keepster Luna en een goal van Merle, wonnen de dames van de Hekakker met een nipte 2-1. Een verdiende tweede plek was er deze gezellige avond voor de dames van ’t Spectrum!

Groep 7 doet verkeersexamen

Groep 7 heeft 5 april de theorie van het verkeersexamen gemaakt.


Iedereen is voor de theorie geslaagd!!


Dinsdag gingen we met prachtig weer praktijkexaman doen in Roden. De leerlingen waar positief over de route en over hun eigen prestatie. De burgermeester en een aantal wedhouders kwam nog even kijken.


11 april hebben medewerkers van Veilig VerKeer Nederland en de Politie de diploma's op school afgeleverd. De leerlingen kregen nog een compliment. ze fietsen erg netjes.


Voor de praktijk is ook iedereen geslaagd!!


GEFELICITEERD ALLEMAAL!!


Klik hier voor de foto's

Dinsdag 10 april was het buitenlesdag.

Groep 4 is ’s middags naar het bosplan geweest.

We hebben van alles gezocht en bekeken!


Klik hier voor de foto's

Buitenlesdag

actie “Opleiden van geleidehonden”.

De leerlingenraad wil graag uw hulp inroepen voor de actie “Opleiden van geleidehonden”. Door het verzamelen van plastic doppen van frisdranken, melkpakken, vloeibaar wasmiddel en vele andere flesjes zijn voor het KNGF-geleidehonden geld waard. Het bedrag wordt gebruikt voor het opleiden van geleidehonden, dit kan zijn een blindengeleidehond, autismegeleidehond, assistentiehond of bijvoorbeeld een buddyhond

De door u ingezamelde doppen worden gerecycled tot plastic pallets. Het inzamelen van de plastic doppen is ook nog eens heel goed voor het milieu, door hoogwaardig hergebruik. Aangezien zowel het inzamelen, sorteren als het transport door vrijwilligers wordt uitgevoerd, komt de gehele opbrengst ten goede aan de opleiding van de geleidehonden.


In de hal komt vanaf woensdag een “doppenkliko” te staan. Hier mogen de doppen in gedeponeerd worden.


Helpt u ons mee????Fietsschool van het jaar!

De verkiezing van fietsschool van Drenthe is weer begonnen.

Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland, de fiets is ons favoriete vervoersmiddel. Met deze wedstrijd worden scholieren gestimuleerd om zoveel mogelijk op de fiets naar school te gaan. Gezondheid en milieu zijn belangrijke maatschappelijke vraagstukken. De fiets is het antwoord!


Tot 31 mei 2018 heeft onze school de tijd om via foto’s en filmpjes aan te tonen dat de school initiatieven ontplooit om haar leerlingen te stimuleren om te gaan fietsen.


Onze school kan punten scoren op de volgende activiteiten:

  • Fiets & Sport - Bijvoorbeeld een Dikke Banden Race, clinics en evenementen.
  • Fiets & Vervoer - Denk hierbij aan het ontmoedigen van autogebruik om kinderen naar school te brengen of de fiets als vervoersmiddel gebruiken bij schoolreisjes.
  • Fiets & Verkeer - Deelname aan activiteiten van Veilig Verkeer Nederland, het Landelijk Verkeersexamen, fietscontroles of bijvoorbeeld de inzet van verkeersouders.
  • Fiets & Fun - Activiteiten die het plezier in fietsen uitstralen, want fietsen is leuk om te doen. Bijvoorbeeld ‘pimp your bike’ activiteiten of een mooi ingerichte fietsenstalling.
  • Fiets & Media - Fietsactiviteiten zichtbaar maken op verschillende media. Van kranten tot, Twitter, Facebook, Snapchat en Instagram.
  • Fiets & Bewustzijn - Activiteiten die het bewustzijn van de voordelen (gezondheid, duurzaamheid, zelfstandigheid) van fietsen vergroten. Maar ook activiteiten die gericht zijn op veiligheid kunnen worden meegenomen.

Foto’s en filmpjes van deze activiteiten stuurt de school naar de jury. Een jury buigt zich over de aangeleverde bewijzen, om uit alle inzendingen drie finalisten te kiezen die kans maken op de titel ‘Fietsschool van Drenthe’. Tijdens een feestelijke slotbijeenkomst wordt bekendgemaakt welke school deze titel een jaar lang mag dragen. De winnaar ontvangt daarnaast de gouden fiets (het is nog niet duidelijk of dit een fiets is of een bokaal) en een wielerexperience voor een gehele klas op het Wielercentrum in Assen.


Volgende week is de jaarlijkse verkeersweek op 't Spectrum

Van maandag 9 tot en met dinsdag 17 april staat onze school in het teken van verkeer. ’t Spectrum is in het bezit van het Drents Verkeersveiligheidslabel en dat betekent dat zij verkeersveiligheid een vaste plaats geeft in haar schoolbeleid. De hele week zullen er activiteiten zijn voor alle groepen.

Groepen 1 /2   krijgen bezoek van een echte politieagent.

De groepen 3 tot en met 6 hebben een speurtocht door het dorp, met vragen rondom het thema verkeer.


Op vrijdag 13 april is het de bedoeling dat alle leerlingen op de fiets naar school komen. Deze keer krijgen de verkeersouders bij de fietscontrole hulp van de ANWB. Ook zullen alle groepen die ochtend een fietsbehendigheidsparcours afleggen.


Groep 7 heeft op 5 april al het theorie-examen Verkeer gedaan. Op 10 april hebben zij het praktijkexamen. 


Op 19 april krijgen de groepen 7 en 8 uitleg, en ervaren zelf wat de dode hoek bij vrachtwagens is.


Ook in de groepen zal er deze week aandacht zijn voor verkeer.

Omdat dit thema mooi samen valt met de wedstrijd ‘Fietsschool van het jaar’ zullen alle groepen deze week versieringen maken om hun fiets mee te ‘pimpen’ (WEEKOPDRACHT!!). Daarom vragen we de kinderen om op maandag  16 april nog een keer op school te komen op de gepimpte fiets. We zullen dan met de hele school op de foto gaan!


Op woensdag 11 april gaan de groepen 3 tot en met 6 een speurtocht door het dorp lopen met vragen rondom het thema verkeer. Voor de begeleiding hebben we hulpouders nodig (zijn door de verkeerscommissie via de groepsapp benaderd). Ongeveer 5 per klas. Zodra de indeling bekend is, hoor je de vertrektijd met je groepje. De speurtocht duurt ongeveer een uur.We wensen alle leerlingen veel plezier toe met de activiteiten!


Schoolconcert in de kerk te Peize.

Meer dan 40 kinderen namen deel aan het schoolconcert, op vrijdag 16 maart. Dit jaar traden de leerlingen van de Eskampen en 't Spectrum samen.op


Het was een vol programma, waarin kinderen solo, of samen met medemuzikantjes hun muziek ten gehore brachten. Ook was er een groot orkest: een grote groep kinderen van beide scholen en van alle leeftijden speelde onder de enthousiaste leiding van Ton Le Coultre een aantal stukken. Ook de zangertjes van Minka Zaal deden hieraan mee.


Het was een prachtige muzikale ochtend. We hopen dat het nog meer kinderen inspireert om een instrument te gaan spelen!


Complimentenweek

In de voorjaarsvakantie was de nationale complimenten dag en wel op 1 maart.

Vanaf maandag 12 maart gaan we starten met de complimentenweek op ’t Spectrum. Complimenten geven en ontvangen is soms best wel moeilijk. Maar van een compliment groei je en kun je verder en als je iemand een compliment maakt, geeft dat ook een fijn gevoel.

De groepen geven elk een eigen invulling aan deze week. Je bent een kanjer van de dag, je moet raden wie veel complimenten heeft gegeven deze dag, en geef elkaar welgemeende complimenten. Dit verbetert meteen de sfeer binnen een groep. Je leert ook hoe je een compliment in ontvangst neemt en het niet meteen afzwakt. 


Donderdag 15 maart, de Kangoeroe Rekendag

Ieder jaar wordt de Kangoeroe Rekendag georganiseerd. Het is een dag voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen (groep 1 t/m 8) die helemaal in het teken staat van rekenen. En dan niet gewoon in de klas, maar vooral ook daarbuiten. Want rekenen is veel meer dan sommen maken in je werkboek! De volgende Grote Rekendag vindt plaats op woensdag 28 maart 2018. Het thema van deze 16e editie is ‘De school als pakhuis’. De kinderen gaan systematisch nadenken tijdens activiteiten zoals:

•inventariseren

•stapelen

•verplaatsen

•coderen

De leerlingen werken daarbij in verschillende leerstofdomeinen. Zo leren ze met coderingen om plaatsaanduiding te voorzien van een specifieke code. Wanneer leerlingen nagaan hoeveel dozen of containers in een bepaalde ruimte passen, passen ze meetvaardigheden toe. Dat doen ze ook als ze handig tellen hoeveel dozen of doosjes op een bepaalde plek staan of zouden kunnen passen. En de kinderen schematiseren, ordenen en modelleren om verder greep op te krijgen op de situatie die zij aan het onderzoeken zijn. Het doel is kinderen onderzoekend te laten rekenen. Want zelf ontdekken levert inzicht op. En niet onbelangrijk: het maakt rekenen leuk!


Wat was het een gezellige drukte vanmorgen tijdens de jaarlijkse familiedag!

Fijn dat er zo veel ouders, grootouders, oppas enz. gehoor hebben gegeven aan onze oproep om onze familie-ochtend te bezoeken!! Ze hebben meegedaan aan het dictee, breuken uitgerekend, geschilderd, gezongen. Wat is het allemaal toch heel anders en veel leuker dan vroeger vonden de meeste opa’s en oma’s.

Ook heeft iedere bezoeker kunnen genieten van een kopje thee of koffie en een heerlijke pannenkoek. Het was een supergezellige ochtend. Volgend jaar hopen we weer dat iedereen komt kijken.

 


Vrijdag 16 maart van 9.00 uur tot 11:15 uur is onze jaarlijkse “familieochtend” en houden we tegelijkertijd onze Nationale Pannenkoekendag.

Donderdag en vrijdag (22 en 23 februari) hebben de leerlingen van de groepen 7 en 8 een bezoek gebracht aan het sciencecentrum De Magneet. In De Magneet wordt je uitgedaagd om aan de slag te gaan met de doe-stations en hierbij zoveel mogelijk energie op te wekken. Deze avontuurlijke belevenis leert je verschillende dingen over soorten energie en het opwekken van energie. Dit alles door zelf te ontdekken en te onderzoeken met als doel kennismaken met de wonderen van de Wetenschap & Techniek.


Klik hier om de foto's te bekijken

Groepen 7 en 8 bezoeken de magneet

Groep 4 bakt taarten

Groep 4 heeft woensdag 21 februari lekkere taarten gemaakt!

Jammie!


Foto's zijn hier te vinden


Verkuno op reis


De tentoonstelling van Verkuno reist langs de scholen in Noordenveld. De tentoonstelling bestaat uit een zuil op wielen waarop twintig kunstwerken geplaatst zijn.

De leerlingen van de groep 5 en 6 en 6 van 6/7 krijgen, aan de hand van de grote diversiteit van de getoonde werken, een les kunstbeschouwing die gegeven wordt door één van de kunstenaars. Tijdens de les leren de leerlingen meer over de kunstwerken en kunstenaars uit hun naaste omgeving en zij leren op een beschouwende wijze de verschillende beeldaspecten, gebruikte technieken en materialen leren kennen. De leerlingen krijgen ook de opdracht zelf een kunstwerk te maken, geïnspireerd op het getoonde werk. De zuil mag dan door de leerlingen gebruikt worden om een eigen expositie mee te maken.


Foto's zijn hier te vinden

Alaaf! Vandaag (9-2) hebben we heerlijk carnaval gevierd! Met de mooiste outfits en de leukste carnavalskrakers hebben we ons vandaag helemaal uitgeleefd. Met een echte prins en prinses carnaval hebben we het vrolijke feest op 't Spectrum gevierd, een tof feestje!Meer foto's zijn hier te vinden.

Carnaval 2018

Groep 6 bezoekt het Hunebedcentrum in Borger

Dinsdag 6 februari zijn wij met groep 6 en groep 6 van 6/7 naar het Hunebedcentrum in Borger geweest.


“Ik vond het leukste binnen in het museum. Dat ze (Juf Greta!!) verhalen erbij vertelde bij de hunebedbouwers.Ik vond het ook buiten heel leuk, want we gingen boogschieten en vuur maken en de huizen van binnen bekijken. Ik vond het heel erg leuk daar.”     


(Marloes groep 6)


Foto's zijn in het fotoalbum te vinden


Opa komt vertellen over zijn werk in groep 1/2 blauw

De opa van Jens kwam dinsdag 6 februari, vertellen over zijn beroep. Hij is boswachter. Opa “Das” had een opgezette das bij zich.  Hij hebben leuke filmpjes bekeken van dieren en hij vertelde veel dingen over de natuur.


Meer foto's zijn hier te vinden

ANWB Streetwise voor de hele school

Maandag  5 februari was er Streetwise van de ANWB bij ons op school.


Voor de ANWB is het belangrijk dat iedereen, ook kinderen zich veilig in het verkeer kunnen begeven. Daarom heeft de ANWB het praktische lesprogramma ANWB Streetwise ontwikkeld voor het basisonderwijs.   


ANWB Streetwise is opgebouwd uit zes modules passend bij de leeftijd en ontwikkelfase van de leerlingen. Kijk ook eens op de site.


Foto's zijn hier te vinden

Elektruck voor groepen 7 en 8

Afgelopen woensdag, 31 januari, hebben de leerlingen in de groepen 7 en 8 een eigen muziekstukje gemaakt. De resultaten zijn te downloaden op www.elektruck.nl.


De leerlingen hebben het heel erg leuk gevonden. De foto’s zijn hier te vinden.


Klas van de week

Groep 6 heeft in het Roder journaal gestaan als klas van de week. Dat was natuurlijk heel spannend en leuk om te doen.

Kerstfoto's

De foto's van het kerstdiner staan online.


klik hier voor de foto's

De bibliotheek is verhuisd

Wat hebben een aantal leesmoeders veel werk verricht afgelopen week. De complete bibliotheek is verhuisd van boven naar beneden. De boeken en de kasten hebben beneden een nieuwe plek gekregen. En wat lijkt het gezellig als je de school binnenkomt! Er zijn al vele complimenten binnengekomen.

Dank je wel leesmoeders!

Groente en fruit

Vandaag hadden de kinderen grapefruit op het “fruitmenu”. Op een aantal kinderen na vonden ze het best lekker. We dachten gekke gezichten te zien als ze een hapje zouden nemen, maar dat viel reuze mee. Er zijn weer heel wat vitamientjes naar binnen gegaan!

Dank je wel Gerda, voor het snijden van de partjes en het rondbrengen van het fruit op alle fruitdagen!


Groep 3 werkt met de Chromebooks

Kerstsfeer

Woensdag, onderbouw, en donderdag, midden- en bovenbouw is er in circuitvorm lekker geknutseld voor Kerst.


Er zijn  o.a. mooie kerststukjes gemaakt, een placemat gekleurd, wat lekkers gegeten en een kerstfilm gekeken, rendiergym gedaan en mooie glazen potjes versierd.


Alle ouders en oma’s die geholpen hebben worden weer hartelijk bedankt voor hun hulp.


Klik ook hier om de foto's te bekijken!

De foto's van Sinterklaas staan online

De foto's van Sinterklaas 2017 op 't Spectrum zijn hier te vinden.

Samen voor de voedselbank

Onze school doet ook weer mee aan de voedselbank actie van RTV Drenthe. Omdat er deze week een dag uitvalt in verband met de staking, hebben we nog 4 dagen om de kratten te vullen. Vorig jaar hebben de kinderen enorm veel kratten gevuld! Zullen we proberen om dat dit jaar ook weer voor elkaar te krijgen? Helpt u mee??

Deze week staan er in het “Centrum”, op het podium, kratten waar u de goederen kunt inleveren. Woensdag komt er ook een cameraploeg op onze school (http://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/61/Samen-voor-de-voedselbank/aflevering/28911) en vertellen kinderen waarom we meedoen. Het wordt ook op de radio uitgezonden! (http://www.rtvdrenthe.nl/radio/programma/5/De-Brink/aflevering/28918)

Vrijdag a.s. worden de gevulde kratten gehaald door RTV Drenthe.


Foto's zijn hier te vinden.

Opbrengst Kinderpostzegels

Dankzij de inzet van onder andere de leerlingen van onze school kan Stichting Kinderpostzegels Nederland het komend jaar 400.000 kinderen in Nederland en in het buitenland helpen aan een goed thuis. De school heeft een gouden certificaat ontvangen met hierop het bedrag dat de kinderen bij elkaar hebben gebracht en omdat we als school al vijfentwintig jaar of meer meedoen met de Kinderpostzegelactie. Het bedrag dat is opgehaald, is voor kwetsbare kinderen. Met recht iets om trots op te zijn!

Super gedaan allemaal.

Kleuters experimenteren met kleur

Woensdag 22 november hadden de kleutergroepen een Workshop experimenteren met kleuren. Samen een groot kunstwerk maken met wasco en de volgende dag een pepernotenmachine bouwen met heel veel verschillende materialen in verschillende kleuren.

Herfstpad groep 3

Groep 3 heeft 1 november in het bos gezocht naar alles wat te maken heeft met de herfst. De kinderen hadden binnen het groepje elk een eigen taak. In de vorm van een herfst bingo is veel geleerd. In de klas heeft elk groepje een presentatie gegeven.

Welkom Kidscasa in onze school!

In de herfstvakantie hebben de medewerkers van Kidscasa hard gewerkt om de twee lokalen gezellig te maken. Ze noemen het zelf “huiskamersfeer”, want de leerlingen moeten niet het gevoel krijgen dat ze nog steeds op school zijn, voor en na schooltijd. Vandaag is de BSO van start gegaan. Wij wensen ze veel succes in hun nieuwe werkomgeving en hopen dat ze zich snel thuis voelen op ’t Spectrum!

Ina heet Kidscasa van harte welkom en spreekt uit dat het team hoopt op een fijne en waardevolle samenwerking.


Groep 5 bezoekt het gevangenismuseum

Woensdag 11 oktober is groep 5 naar het gevangenismuseum in Veenhuizen geweest.

Daar werden we ontvangen en gingen we in drie groepen uitéén.


We zijn naar het cellengebouw geweest, waar echte boeven hebben gezeten, hoe leefden de daar in een eenpersoons- , tweepersoons- en isoleercel. Er werden spannende verhalen bij verteld door de begeleider. Het heeft veel indruk gemaakt bij de kinderen.


In het museum kregen we ook een rondleiding en hoorden waargebeurde verhalen.


Op het einde mochten ze in de boeven bus kijken en nog even buiten spelen.


Daarna gingen we weer terug met de bus naar school.

Fotowedstrijd WNF, STEM NU!


Robert Wekema, groep 6/7, doet mee aan een fotowedstrijd van het WNF.  Hij heeft een prachtige foto gemaakt van jonge zwaluwen. Deze staat op de site van het WNF. Robert hoopt dat  veel mensen een stem uitbrengen op zijn foto. Wil je ook hierop stemmen ga dan naar : WNF, fotowedstrijd en stemt dan op Robert (foto van zwaluwen). Of klik hier.

klik hier.


De E-waste race van de groepen 7Leuk en leerzaam inzamelen van elektronica!

Iedereen kent het wel, je hebt nog wat oude elektronica rondslingeren. Een oud telefoontje, kapotte dvd-speler of wekker bijvoorbeeld. Toch schiet het er iedere keer weer bij in om deze elektronische apparaten, ook wel e-waste genoemd, weg te brengen.

De E-waste race is een wedstrijd tussen scholen in een regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. Tijdens een E-waste race kunnen buurtbewoners hun rondslingerende elektronisch afval aanmelden op deze website. Scholieren en buurtbewoners maken dan een afspraak om het afval thuis op te laten halen. De school scoort hier punten mee die op deze site worden bijgehouden. Na vier weken wordt de winnaar bekend die een toffe schoolreis wint. Zo maakt de E-waste race het inzamelen van elektronisch afval leuk, leerzaam en gemakkelijk!

Groepen 7 hebben een gastles van Bureau Halt

Op donderdag 14 september kregen beide groepen 7 (groep 7 en groep 7 van 6/7) een gastles van Bureau Halt.

Het thema was: Omgaan met groepsdruk.

Aan van de hand een fraai werkblad en het digibord werd het probleem besproken. Er bestaat positieve en negatieve groepsdruk. De vragen en de voorbeelden waren voor de leerlingen heel herkenbaar.


Het was een leerzame les.

Groep 4 bezoekt de boerderij

Knikkerkampioenschappen in Norg

Tijdens de voorrondes op school hebben de volgende leerlingen zich geplaatst voor het knikkerkampioenschap op 5 juli in Norg.


Groep 4  Robert Kamps

Groep 5  Robert Wekema

Groep 6  Mels van Leijen

Groep 7  Inge Ebels

Groep 8  Len Vlietstra (eigenlijk groep 7, groep 8 had geen kandidaten)


Ze gingen uit school met de auto naar Norg om te knikkeren. Toen ze in Norg waren gingen ze lekker knikkeren. ‘t Spectrum had nog 2 prijzen gewonnen met knikkeren. Inge Ebels en Robert Wekema mogen zich kampioen noemen.


Klik hier voor de foto’s!


Groepsvoorstelling van de groepen 5/6, groep 6 en groep 7

Donderdag 22 juni trad groep 5/6 op voor groep 6. Ze hebben een mooi stukje in elkaar gezet  waarin de Smurfen een avontuur beleefden.


Donderdag 29 juni traden de groepen 6 en 7 op en groep 8 kwam kijken.Kijk ook eens naar de foto's in het fotoalbum!

Nieuwe taalmethode

Volgend schooljaar gaan we werken met een nieuwe taal/spellingmethode, genaamd Staal. De afgelopen tijd hebben wij ons goed laten informeren over verschillende taalmethodes. We hebben zichtzendingen van een aantal goede methodes uitgeprobeerd en bestudeerd en uiteindelijk gekozen voor Staal van uitgeverij Malmberg.

In Staal taal werken we met thema’s van vier weken. In de eerste twee weken vergaren de

kinderen nieuwe kennis die zij in week 3 toepassen in een betekenisvol eindproduct.

Het eindproduct is bijvoorbeeld een presentatie of publicatie. In de vierde week maken de

kinderen een toets. Op grond van de resultaten hiervan krijgt elk kind gerichte extra instructie,

herhaling of verrijking aangeboden.


In Staal spelling werken we ook met blokken van vier weken. In de eerst drie weken krijgen de

kinderen nieuwe spellingcategorieën aangeboden met de bijbehorende regel en een gebaar.

Daarnaast biedt Staal elk blok één nieuw grammaticadoel aan (een woordsoort of een leesteken).

Alle spellingcategorieën worden elke dag herhaald en geoefend in een oefendictee. Zo voorkomen

we dat spellingvaardigheden wegzakken.


Groep 3 ABC poster

We hebben een ABC-poster gemaakt. Alle kinderen hebben eerst geoefend met het maken van een dubbele letter. Als dit goed ging, dan werd de echte letter ingekleurd. Van alle kinderen is een foto met een letter gemaakt. In het speellokaal was een foto studio ingericht. Echt leuk om te zien.  De houding mochten ze zelf bepalen. Binnenkort is de klassenposter af. De kinderen komen met een letter in een letterkast. Voor alle kinderen is er dan een poster.

We zijn erg benieuwd naar het  resultaat.


Afgelopen vrijdag, 23 juni hebben alle meesters en juffen hun verjaardag samen met de kinderen gevierd. Het was een gezellige ochtend.


klik hier voor de foto's.

Meesters- & juffendag

Groep 6 op excursie naar de brandweer

Afgelopen vrijdag, 16 juni, ging groep 6 op excursie naar de brandweer.

Naar aanleiding van de spreekbeurt van Ruben heeft groep 6 een bezoekje gebracht aan de brandweerkazerne in Peize. Na de spreekbeurt hebben we bij school eerst een bosbrandweerauto bekeken. Daarna gingen we op de fiets naar de brandweerkazerne. Daar gingen we met een brandweerslang leren water spuiten, met een spreider een tennisbal verplaatsen en konden we door een warmtecamera kijken. Ook heeft de brandweer laten zien hoe een heel zwaar waterkanon werkt.

Ik zie, ik vind. Kunstproject van de groepen 1 & 2

In het kader van het project ik zoek, ik vind van het Kunstmenu, kregen de leerlingen van de groepen 1 en 2 op 15 juni een archeoloog in de klas. De leerlingen moesten in de prullenbakken op zoek naar schatten. Wat kunnen we nog hergebruiken?

Vandaag, 12 juni, kregen de groepen 5, 5/6, 6, 7 en 8 van ’t Spectrum een gastles over de Kindertelefoon.


Wat doet de Kindertelefoon?

De vrijwilligers van De Kindertelefoon geven, via telefoon of chat, informatie, advies en ondersteuning, en bieden een luisterend oor aan kinderen en jongeren tot 18 jaar. We zoeken - samen met de beller of chatter- naar een oplossing als dat nodig is en stimuleren vaak om er ook in de eigen omgeving over te praten, en steun te zoeken.

De Kindertelefoon werkt anoniem, dat wil zeggen dat we niet hoeven te weten wie de beller of chatter is en waar hij of zij woont. Deze anonimiteit maakt De Kindertelefoon laagdrempelig. Wij nemen zelf nooit contact op met kinderen, ouders, school of hulpverleningsinstantie. Zo blijft een kind zelf bepalen wat er gebeurt.

De Kindertelefoon is iedere werkdag geopend van 11.00 uur tot 20.00 uur (in het weekend van 14.00 uur – 20.00 uur) en is bereikbaar op het gratis nummer: 0800-0432. Ook is er sinds een aantal jaren de chat die via de website van De Kindertelefoon (www.kindertelefoon.nl) toegankelijk is op de openingstijden van de Kindertelefoon.


Schoolreizen groepen 1 t/m 8

Gisteren, 7 juni, zijn de groepen op schoolreis gegaan. In alle vroegte vertrokken de juffen en meesters onder grote belangstelling naar de verschillende uitstapjes. De groepen 7 & 8 vertrokken, met behulp van ouders, als eerste naar de boot richting Schiermonnikoog. Daarna vertrokken ook de andere groepen. Groep 1 en 2 hebben een bezoek gebracht aan de Sprookjeshof in Zuidlaren, groep 3 en 4 zijn naar het Natuurmuseum en Aquazoo in Leeuwarden geweest en de groepen 5 en 6 hebben een dag wilde dieren gekeken in Wildlands Emmen. Voor alle groepen een geslaagde dag!

Voor de foto's klik hier.

Sportdag 2017

Donderdag 1 juni was er weer de jaarlijkse sportdag.


Op een zonovergoten sportveld hebben de leerlingen van de groepen 3 t/m 8  een fantastische sportdag gehad. Ze hebben zich erg ingezet voor de atletiekonderdelen en het korfbaltoernooi. De hockeyclinic was een groot succes.


De kleuters hadden hun eigen tipi tentenkamp.


Kijk voor foto's onder het tabblad foto's


Op donderdag 18 en vrijdag 19 mee hebben de groepen 6 cupcakes versiert. Er zijn prachtige maar vooral lekkere creaties gemaakt! Klik hier voor meer foto's.

Groep 6 cupcakes versieren

19 mei

Vandaag is groep 7 naar het Groninger Museum geweest. Daar hebben ze de werken van De Ploeg bekeken en zijn ze zelf aan de slag gegaan.

Kunstenaarsvereniging De Ploeg werd in 1918 opgericht als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen. Een aantal jongere kunstenaars was van mening dat de mogelijkheden om te exposeren en zich te ontwikkelen te beperkt waren. Zij hoopten door samenwerking  tentoonstellingen te kunnen organiseren van de leden en daarnaast kunstenaars en publiek kennis te laten maken met nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldende kunst, architectuur, literatuur in de vorm van exposities en lezingen. Tot de initiatiefnemers behoorden Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink. De laatste bedacht de verenigingsnaam. Hij oordeelde dat in Groningen ten aanzien van moderne kunst nog veel terrein moest worden ontgonnen en stelde daarom de naam De Ploeg voor.

Groep 7 bezoekt het Groninger Museum

AMV groep 4

19 mei

Na een jaar lang elke donderdag amv lessen te hebben gehad, lieten de leerlingen van groep 4 horen wat ze hadden geleerd aan groep 5 en 5/6.

Het afgelopen jaar hebben ze leren blokfluiten, herkennen en benoemen van muziek instrumenten, ritme klappen en vele nieuwe liedjes.


Presentatie met echte auto’s uit de tweede wereldoorlog!


Vandaag heeft Liefke een presentatie gegeven over de bevrijding van Nederland tijdens de tweede wereldoorlog. Daarvoor heeft haar opa drie prachtige voertuigen uit die tijd meegenomen om aan de kinderen te laten zien. Een Jeep, een G.M.C. en een Dodge. De auto’s zijn ook daadwerkelijk gebruikt tijdens de oorlog en zijn in prachtige staat gerestaureerd. Met veel plezier en enthousiasme hebben de kinderen (en de meester) genoten van dit vast te pakken stukje geschiedenis. 


Militairen in de klas

De Landmachtdagen zijn de Open Dagen van de Koninklijke Landmacht. In 2017 duren deze maar liefst zes dagen, waarvan de laatste dag een publieksevenement is in steden in het hele land.(https://www.defensiedagen.nl/landmachtdagen-2017) De eerste vijf dagen van de Landmachtdagen bestaan uit een educatief programma waarbij militairen scholen door het hele land bezoeken.

Maandag kregen onze leerlingen uit groep 7 en 8 de kans om militairen te ontmoeten in de klas. De militair zal vertellen over zijn ervaringen bij de Landmacht en wat het eigenlijk inhoudt om te werken bij deze organisatie. Hoe ziet een normale dag eruit als militair, welke gebruiken hebben ze, wat doen ze aan sport, hebben ze een geweer, enzovoorts. De kinderen kunnen zoveel vragen stellen als ze willen.


Herdenking 4 mei

De 4 meiherdenking kende ook dit jaar weer een grote inbreng van de kinderen van de beide scholen. Zij hielpen mee, lazen gedichtjes voor en staken kaarsen aan voor de slachtoffers van geweld, oorlog en onvrijheid. Ook mochten ze het bloemstuk plaatsen bij het monument aan de Hereweg.


Wethouder Reint-Jan Auwema sprak over de kracht van de persoonlijke verhalen, Jannet Gervedink-Nijhuis vertelde wie we allemaal herdenken en Greetje Lanting riep op om via Amnesty International op te komen voor al die mensen die in het buitenland lijden onder onvrijheid.

Koningsspelen

De sponsorloop, die we samen met de Eskampen houden, vond plaats na de Koningslunch op het voetbalveld. De groepen 1/2 rood en 1/2 blauw hebben 5 minuten rond het afgezette parcours gelopen/ gerend. Om 13.15 uur waren de groepen 3 t/m 5 aan de beurt (7 1/2 minuut lopen) en als laatste de groepen 6 t/m 8. (15 minuten). 


De leerlingenraad heeft weer een goed doel uitgezocht voor de opbrengst van de sponsorloop.

Dit jaar hebben wij gekozen voor twee goede doelen:

1.WNF (Wereld Natuur Fonds)

2.Het schoolplein van de school.


Lentepad voor de groepen 1/2 blauw en 1/2 rood.

Groep 7 haalt verkeerdiploma

Op 4 en 6 april heeft groep 7 met goed gevolg het theoretisch en praktisch verkeersexamen gedaan.

Ze moesten voor het praktijkexamen, op de fiets, naar Roden. Gelukkig was het mooi weer.


Alle leerlingen hebben zowel het praktijkexamen als het theorieexamen gehaald!

Gefeliciteerd!

Vossenjacht

Traditioneel op de laatste schooldag voor Pasen werd er door onze leerlingen een vossenjacht gehouden.

De leerlingen van groep acht zorgen dat ze meer of minder verkleed en (on)opvallend opgesteld in het dorp door de de leerlingen uit de andere groepen konden worden gevonden.

Zo kon je bijvoorbeeld personeel van fc Groningen, figuranten uit Harry Potter, basketballers of agenten van de FBI tegenkomen.

Als de vossen ontdekt waren moest er door de leerlingen een opdracht uitgevoerd worden.


De leerlingen van de onderbouw hoefden niet op zoek naar vossen, zij moesten de paashaas weer helpen met het vinden van paaseitjes.

Voetbaltoernooi

Afgelopen maandag deden de meisjes van groep 8 mee aan het voetbaltoernooi van de gemeente Noordenveld op de voetbalvelden van VV Peize. Ze hebben het goed gedaan, ze zijn tweede geworden in de poule.


Afgelopen dinsdag waren de jongens aan de beurt. Aangevuld met 2 jongens uit groep 7 ging groep 8 ook de strijd aan, nu op de voetbalvelden van ONR in Roden.

Zij hebben het ook goed gedaan, Ze zijn uiteindelijk derde geworden in de poule.Verkeersweek

Zoals ieder jaar in april organiseert de Verkeerscommissie van basisschool ‘t Spectrum de Verkeersweek.

Deze week staat het thema Verkeer in alle groepen centraal. Er wordt op een leuke en leerzame manier stil gestaan hoe om te gaan in het verkeer.


Op vrijdag 7 april komen alle leerlingen op de fiets naar school voor de jaarlijkse fietscontrole van de fiets en het rijden over het fietsbehendigheidsparcours.


De leerlingen van groep 5 hebben dinsdag een rondleiding gehad in de kerk van Peize.De koster vertelde een interessant verhaal over de geschiedenis van de kerk van Peize.

Volgende week gaan wij bezig met een project over verschillende geloven.

Rondleiding in de kerk van Peize

Gastles sterrenkunde en ruimtevaart

Sterrenkunde en ruimtevaart spreken tot de verbeelding. Iedereen is direct enthousiast en geïnteresseerd; kinderen nog het meest. En terecht! Het heelal is prachtig en zit vol verassingen.

Afgelopen vrijdag is Jeffrey Bout, afgestudeerd sterrenkundige, bij ons op schoo in de groepen 5 t/m 8l geweest om te vertellen over de ruimte.

Hij heeft in alle groepen op school een gastles gegeven.

De lessen sluiten aan bij diverse onderwijsdoelen en zijn tegelijk verrijkend.

Groep 1 t/m 6 kreeg een les over de maan. Kun je de Maan pakken? Wat is de Maan? Waarom is die soms half en soms vol?

‘Leven in de Ruimte’ voor groep 7 en 8. Wat weten we over buitenaards leven? Wat kunnen we bedenken zonder ze te zien? Kunnen wij ze vinden? Kunnen we op reis naar andere planeten en de sterren?

Meer informatie over Jeffrey Bout is te vinden op www.sterrenkundevoorjou.nl


De afgelopen weken hebben de leerlingen van de groepen 5-6 t/m 8 gewerkt aan een poëzieproject, Boem Paukeslag. In de klas zijn dichters op bezoek geweest om samen met de kinderen een gedicht te maken. In groepen 5-6 en 6 was dat de Groninger stadsdichter Kasper Peters en in de groepen 7 en 8 Renée Luth. Deze gedichten zijn op een wasechte kussensloop gedrukt onder leiding van Marieke Keuken (Beroepskunstenaar In de Klas).

Het geheel werd, samen met de Eskampen, afgesloten met een presentatie in de kerk van Peize.


Met de titel van het project - naar het gedicht ‘Boem Paukeslag’ van Paul van Ostaijen - is de link met muziek gauw gelegd.

De muziek tijdens de presentatie in de kerk werd gemaakt door een gelegenheidsorkest bestaande uit blokfluiten, violen, saxofoon en piano: allemaal musicerende jeugd uit Peize!


Afsluiting project Paum Paukeslag

Voorbereiding Project Poem Paukeslag

Vorige week en deze week zijn de leerlingen van de groepen 5-6 t/m 8 begonnen met een poëzieproject, Boem Paukeslag. In de klas zijn dichters op bezoek geweest om samen met de kinderen een gedicht te maken. In groepen 5-6 en 6 was dat de Groninger stadsdichter Kasper Peters en in de groepen 7 en 8  Renée Luth. Deze gedichten worden op een wasechte kussensloop gedrukt onder leiding van Marieke Keuken (Beroepskunstenaar In de Klas).

Het geheel wordt afgesloten met een presentatie in de kerk van Peize op 1 april.

De open dag was een succes!


Veel opa’s, oma’s, broertjes, zusjes, ooms, tantes, papa’s en mama’s hebben de school in actie gezien. De dag was gecombineerd met de nationale pannenkoekendag. Daarom heeft de leerlingenraad voor alle bezoekers pannenkoeken gebakken. Het was een drukbezochte, gezellige dag.


Bron: www.ditispeize.nl

Grote Rekendag


De titel van de vijftiende Grote Rekendag is ‘Meten, bewegen en construeren’. In hun eigen omgeving zijn de leerlingen op deze dag bezig met toegepast rekenen. De Grote Rekendag werd vanochtend gezamenlijk geopend op het schoolplein. Alle leerlingen hadden hun huisnummers meegenomen om zo een heuse Spectrumstraat te maken. Twee “vreemde” juffen waren op zoek naar huisnummer 1d. Ze hadden een pakketje voor ’t Spectrum. Met behulp van de leerlingen is het pakje goed aangekomen.


Wij trekken aan de bel!


Wij hebben vanochtend veel kabaal gemaakt voor de actie van het Lilianefonds 'Wij trekken aan de bel.' Hiermee hopen wij dat er meer gehandicapte kinderen in arme landen naar school kunnen.

Concert voor de groepen 7 en 8


Afgelopen maandag mochten de kinderen van groep 7 en 8 naar een concert op de parkeerplaats bij de sporthal! Daar was een grote trailer, die uitgebouwd werd tot concertzaal, waarin de kinderen konden genieten van een concert door musici die op de piano, trompet en viool speelden.

De Classic Express is een initiatief van het Prinses Christina Concours. Twee deelnemers aan dit concours waren vandaag ook in de trailer: Yvonne Galama bespeelde trompet en Camille Buitenhuis speelde viool en liet met de haren van Manon uit groep 7 horen waarom de strijkstok van paardenhaar wordt gemaakt. Marcel, die het concert presenteerde, speelde op de vleugel. Hij nam de kinderen mee in de wereld van de klassieke muziek door ze uit te dagen om te vertellen over beelden en gedachten die ze bij de gespeelde muziekstukken kregen. De kinderen vonden het prachtig en ze luisterden aandachtig. Ook mochten ze vragen stellen en sommige kinderen mochten de instrumenten bespelen.

Het was een bijzondere ervaring waarbij de kinderen kennis maakten met klassieke muziek en welke gevoelens ze daarbij kregen. Na afloop kregen de musici een daverend applaus en kregen de kinderen een mooie boekenlegger als aandenken van dit concert.


Contact: 

 

Openbare basisschool 't Spectrum

Hereweg 1d, 9321 CL, Peize

Postbus 5, 9320 AA, Peize

T 050 5033612

Copyright @ All Rights Reserved